Efter att ha tröskat tusentals halv- eller helusla bilannonser på Blocket är det uppenbart att många svenskar inte har en aning om hur de ska författa en säljande text.

 1. Hur ofta läser du en annons i stil med “4 hjulsdriven, motor 350, obesiktigad och avställd.”?! Precis, väldigt ofta. Det finns ingen som helst anledning att inte utnyttja antalet tecken som annonsformatet erbjuder, exempelvis 2 000 bokstäver när det gäller Blocket. Så att all fakta om bilen verkligen framgår. Precis som med vilken annan text som helst placerar du dock det viktigaste längst upp.
 2. Spela på folks känslor. Varje bil har sin egen karaktär eller eget rykte, och i många fall är det därför potentiella köpare kollar på just det bilmärket och den modellen. Exempelvis “Nu säljer jag min älskade 740, den sista riktigt driftsäkra Volvon” eller “BMW bortslumpas, nu kan du köpa tysk kvalité snorbilligt!”.
 3. Om du inte är den första och enda bilägaren, påstå inte att bilen exempelvis bara är sommarkörd. Hur f-n kan du garantera det?! Förtroende tar lång tid att bygga upp, men raseras på nolltid…
 4. Skippa onödig information. Om det är en sedan på bilden finns det ingen som helst vits att också skriva “karosseri: sedan”.
 5. Dölj inte regplåten! Många spekulanter vill i lugn och ro börja med att kolla upp grundläggare uppgifter om bilen utan att behöva kontakta säljaren. Dold regplåt = större risk för köparen = svårare att sälja bilen.
 6. Ju fler fotografier på bilen, dess bättre. Punkt.
 7. Ange aldrig orsak till bilförsäljningen, det är solklart att du inte har ett behov av bilen längre, att du behöver pengarna eller någonting annat. För mig som köpare är din situation totalt ointressant, i alla fall i så här tidigt i försäljningsprocessen. Jag blir alltid misstänksam när mer eller mindre goda anledningar dyker upp. Är verkligheten så beskaffad att bilen börjat krångla och du vill bli av med den när symptomen fortfarande är sporadiska?!
 8. Skriv inte att prutmån finnes. De som normalt sett inte brukar pruta behöver inte bli upplysta om att chansen finns, och de som alltid prutar kommer att göra det i alla fall.
 9. Nämn de problem som finns. Då både framstår du som ärlig, och är det på samma gång. Dessutom skulle jag som köpare bli både förbannad, sur och besviken om jag hittar fel som inte nämnts. Ingen bra grund för bilsäljaren att stå på i en försäljningsprocess.
 10. Har du utfört regelbunden service på bilen och kan bevisa det, skriv för guds skull detta i annonsen! Bättre säljargument är svåra att hitta.
 11. Slutligen, sätt en vettig rubrik och stava rätt. Rubriken lockar till vidare läsning, och rättstavade texter underlättar förståelsen men berättar också att du är inte är slarvig person.

Lycka till! I morgon byter jag sida och ger några tips om hur du ska gå till väga när du köper en bil.

blocketannons.jpg

Share