För det första: Grundaren Robert Bosch tog hand om sina anställda när det begav sig. Han var exempelvis tidig med att införa åtta timmars arbetsdag för att nämna ett exempel. Herr Bosch var därtill aktiv nazi-motståndare under andra världskriget. Sådana företag gillar jag.

För det andra: Det är galet lätt att beställa reservdelar till Bosch-maskiner.

Bara det faktum att det fortfarande GÅR att reparera dem är nästan värt stående ovationer i sig. Fy f-n för slit och släng-kulturen. Den kan ta sig där ryggen byter namn.

Så. Vad har hänt? Jo, jag ägt min kapmaskin (a.k.a. vrålapa) från Bosch i drygt tio år. Detta verktyg är ett av de mer använda i lådan, och har fått slita hund i en massa olika sammanhang. Kapat så mycket plåt, och slaktat donatorbilar. Har även lånats ut till vänner ett antal gånger.

Att den är grön och därmed inte ingår i Bosch blåa serie (för yrkesfolk), men håller i alla fall, är gött. Så gött.

En sak har dock gått sönder. Kapskyddet. Eller rättare sagt: Den röda bladfjädern pajade för några år sedan.

Detta gjorde att jag helt enkelt körde kapskyddslöst i några år. Till dess att jag läste på ordentlig om vad som händer om en kapskiva sprängs…

Sedan åkte kapskyddet på plats igen.

… med hjälp av gängtejp i skåran (i flänsen) för kapskyddet för att hålla det på plats. Fjädern saknades ju fortfarande.

Lös inte problem på det här sättet. Det är mitt tips. Förr eller senare vibrerar kapskyddet loss, snurrar ut på axeln och du har plötsligt en väldigt svängig kapmaskin i handen. Tro mig, jag har provat. Men jag var väl nöjd under det cirka halvåret som gängtejpen faktiskt fungerade.

I samband med denna fadäs gick för övrigt både flänsen och kapskydd sönder.

Det blev till att kontakta Bosch. Som tipsade om sin webbplats. Se där, en databas med alla produkter och reservdelarna till dem.

Så enkelt allt blir om man får en sprängskiss över kapmaskinen tillsammans med reservdelsnummer för varje del noterad (med tysk noggrannhet). Lovely.

PS. Näe, jag har inte Bosch-spons. Jag bara gillar deras grejer. DS.

Share