Då och då svänger jag förbi loppmarknader. Dessa halvhemliga, dammiga och härliga platser med många dofter och mycket skrot. Massor av minnen. Konstiga, fula, runda, vackra, fyrkantiga grejer. I staplar, lådor, på hög, i drivor.

På en loppmarknad är frågorna alltid lika många som prylarna. Var finns de, fynden? Behöver jag verkligen den här grejen? Hur mycket kostar den? Har du fler av samma sort? Får jag den för en hundring? Funkar den ihop med prylen jag redan äger?

Ni känner nog igen er. Hoppas jag! För loppmarknader är underhållning i kubik, och antalet gjorda fynd starkt kopplat till kunnande och tålamod.

Att just kunnande är en viktig detalj fick jag erfara sist jag besökte en loppmarknad. Det inträffade för några veckor sedan, och med mig hem fick jag ett antal gamla nummer av tidningen Wheels (från början av 80-talet, bra köp) och ett borrstativ (ursprungsår okänt, tvivelaktigt köp).

Just borrstativet – se bild nedan – är av märket Black & Decker. Föga anade jag att det borrmaskiner från samma tillverkare, maskiner med si så där 20 år på nacken, som bäst passar i borrstativet. Tänkte väl att “Det ordnar sig, jag hittar nog på en lösning när jag kommer hem. Borrstativet kostar ju bara 20 kronor, och någon pelarborr har jag ju faktiskt inte tillgång till”.

Riktigt så enkelt blev det inte, som du säkert förstår. Nu har jag således ett borrstativ som inte passar ihop med någon borrmaskin som jag äger. Har du en förslag på vad jag ska hitta på med “loppisfyndet”?

borrstativ.jpg

Share